Saturday, August 14, 2010

Istiqamah Amalan Sepanjang Ramadhan – Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

Ramadhan bulan yang penuh keberkatan dan rahmat Ilahi kepada hamba-Nya, kerana hanya Ramadhan disebut namanya oleh Allah di dalam Al-Quran, sedangkan bulan-bulan lain tidak dinyatakan namanya oleh Allah. Ini satu penghormatan Ilahi kepada Ramadhan serta pengisytiharaan Ilahi kepada seluruh umat manusia. Lantaran itu kehadiran Ramadhan hendaklah dilihat dari pelbagai perspektif positif bagi menjadikannya pemangkin kepada perubahan.

Antara musuh utama yang diisytiharkan oleh Allah Ta'ala bagi manusia ialah syaitan, sebagaimana firman Allah Ta'ala: “Sesungguhnya syaitan itu musuh kamu, maka hendaklah kamu perlakukannya sebagai musuh”. Syaitan yang menjadi musuh utama itu telah dibelenggu oleh Allah Ta'ala sepanjang Ramadhan. Ini satu lagi rahmat Ilahi kepada hamba-Nya dalam bulan Ramadhan.

Menyedari syaitan bukan lagi menjadi halangan bagi muslim sepanjang Ramadhan, maka yang tinggal hanyalah hawa nafsu yang juga menjadi keperluan manusia. Nafsu bukanlah semua negatif, kerana adanya nafsu mutmainnah yang membina nilai positif, hanya nafsu amaarah yang mendorong ke arah nilai negatif. Maka mengenal sifat nafsu amaarah sangat penting, kerana nafsu ini secara sendiriannya ia tidak mendorong ke arah keburukan, hanya ia berhajat kepada faktor lain bagi membentuk sikap negatif dalam jiwa manusia. Seperti sifat pemarah yang dihasilkan dari ego, takabbur, makanan yang mengandungi kadar kolestrol tinggi, daging, persekitaran yang membosankan serta tekanan hidup. Maka faktor-faktor pendorong inilah yang perlu dijauhi agar nafsu amaarah tidak bergelojak dalam diri seterusnya mendorong kepada keburukan.

Jadikan Ramadhan sebagai titik tolak (turning point) kepada perubahan positif dalam diri. Untuk melakukan perubahan adalah sesuatu yang sangat sukar dalam kehidupan manusia, apatah lagi kalau sesuatu itu telah sebati dalam diri mereka atau telah lama dilakukan sehingga ianya menjadi budaya bagi dirinya. Seperti mendedahkan aurat. Bagi sesetengah wanita yang biasa tidak memakai tudung, sehingga ia rasakan perkara tersebut sebagai perkara biasa seolah-olah bukan lagi satu dosa. Kedatangan Ramadhan sebaiknya dijadikan titik tolak memulakan kehidupan baru sebagai wanita Islam dengan memulakan memakai tudung, serta menutup aurat dengan sempurna. Mendirikan solat berjamaah dan pelbagai aktiviti bagi mendekatkan diri kepada Allah Ta'ala. Ia sangat ringan untuk memulakan di awal Ramadhan ini.

Keghairahan di awal Ramadhan sangat menyeronokkan, bila mana surau dan masjid dipenuhi oleh pelbagai golongan bagi mendirikan solat tarawikh. Hal ini perlu dikekalkan sehingga penghujungnya dan berterusan selepas itu. Namun yang biasa kita lihat semakin hampir ke penghujung Ramadhan, semakin berkuranglah jamaah. Sedangkan di akhir Ramadhan lah dipenuhi dengan hari-hari Allah Ta'ala melepaskan manusia dari azab neraka.

Persoalannya bagaimanakah untuk istiqamah. Maka empat jalan yang disarankan:
• Lakukan amal ibadah secara sederhana, ringan tetapi berkekalan. Jangan ghairah di awal sehingga menjemukan.
• Memikirkan banyaknya kesalahan dan dosa dengan Allah Ta'ala, yang menuntut kita membanyakkan bekalan amal ibadat dan bertaubat dari dosa tersebut.
• Semua keberkatan, rahmat dan keampunan yang ada dalam bulan Ramadhan akan berakhir, maka kita mesti mengambil peluang ini sebelum ianya berakhir.
• Mungkin Ramadhan ini adalah Ramadhan akhir dalam kehidupan kita, maka kita mesti mengambil kesempatan sepenuhnya.

“Ya Allah, jadikalah awal Ramadhan ini sebagai hari-hari terbaik dalam kehidupanku, dan jadikan aku orang yang sabar dipertengahan Ramadhan dan perkuatkan imanku pada akhir Ramadhan agar dengannya aku dikasihi olehMu, diampuni seluruh dosaku dan diberkati baki-baki dari umurku.” Amin…

4 comments:

 1. Alhamdulillah..betul tu...sains pun buktikan..daging merah (byk kolesterol) boleh menaikkannafsu, so sebaik2nya kurangkan daging merah di bulan ramadhanni..bykkan ayam, telur, sayur2, ikan...
  Istiqamah adalah sebaik2nya...Allah sgt suka, wlupun sedikit amalnya...
  i-Allah sama2 kita isitqamah sampai ke akhir rmdhan dan selepas ramadhan juga;-) amin.

  ReplyDelete
 2. Syukran kerana meninggalkan jejak dan tambahan maklumat.

  Ya, insya Allah mudah-mudahan kita semua diberi kekuatan untuk melakukan ibadah dan istiqamah melakukannya walaupun selepas kepergiannya. =)

  ReplyDelete
 3. moga dapat istiqamah.. ana copy doa dibawah tu..syukran

  ReplyDelete