Saturday, November 12, 2011

Ukhti Fillah, masihkah kau tidak ingin berjilbab? (Renungan buat Muslimah yang belum ingin menutup auratnya dengan Hijab)

Beralasan belum siap berjilbab kerana yang penting hatinya dahulu diperbaiki?

Kami jawab: ”Hati juga mesti baik. Lahiriah pun demikian. Kerana iman itu merangkumi amalan hati, perkataan dan perbuatan. Hanya pemahaman keliru yang menganggap iman itu cukup dengan amalan hati ditambah perkataan lisan tanpa mesti ditambah amalan lahiriah. Iman perlu realisasi dalam tindakan dan amalan”

Beralasan belum siap berjilbab kerana mengenakannya begitu rimas dan panas?

Kami jawab: ”Yang mana lebih baik, panas di dunia kerana melakukan ketaatan atau panas di neraka kerana derhaka?” Cuba direnungkan!

Beralasan lagi kerana saat ini belum sedia berjilbab?

Kami jawab: ”Jika tidak sekarang, jadi bila? Adakah tahun depan? Adakah dua tahun lagi? Atau jika sudah tua dan rambut sudah beruban? Inilah was-was dari syaitan supaya kita menunda-nunda amalan baik. Mengapa mesti menunda berhijab? Dan kita tidak tahu sama ada esok kita masih di dunia ini atau sudah dijemput ke alam barzakh, bahkan kita tidak tahu keadaan kita sejam atau malah seminit mendatang. Jadi jangan menunda-nunda beramal baik. Jangan menunda-nunda untuk berjilbab”.

Perkataan Ibn Umar R.ANHUMA berikut seharusnya menjadi renungan:

“Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah menunggu waktu pagi. Jika engkau berada pada waktu pagi, janganlah menunggu waktu petang. Manfaatkanlah masa sihatmu sebelum datang sakitmu dan manfaatkanlah hidupmu sebelum datang matimu.” (Hadith riwayat al-Bukhari no. 6416).

Hadith ini menunjukkan dorongan untuk menjadikan kematian seperti berada di hadapan kita sehingga bayangan tersebut menjadikan kita bersiap-sedia dengan amalan soleh.

Allah SWT berfirman:

Wahai Nabi, suruhlah isterimu, anak perempuanmu serta wanita-wanita yang beriman, agar melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya; Yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenali, maka mereka tidak akan diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah al-Ahzab : 59)

Subhanallah..

Masihkah kamu ragu wahai Ukhti fillah untuk menutup kemolekan tubuhmu dengan hijab? masihkah? Ingatlah, sesungguhnya api neraka akan membakar tubuh yang kamu sajikan untuk lelaki hidung belang, kamu boleh memberi alasan itu dan ini. Demi Allah! Sesungguhnya kita tak akan mampu menjangka waktu nyawa ini akan diambil oleh Malaikat Maut!

Sahabatmu dalam mengingat Allah SWT,

(Diolah ke dalam Bahasa Malaysia oleh Mohammad Zaki Yahpar Yahya )

No comments:

Post a Comment